Harvalla paikkakunnalla on oma värityskirja, mutta Olhavalla on.
Väritä Olhava ennen ja nyt -värityskirjan kuvat esittelevät kylää monipuolisesti. Mukana ovat kuvat muun muassa Olhavan päiväkodista Tenavatuvasta, Lapin sodan muistomerkistä ja tapahtumapaikkana toimivasta Olhavan Areenasta. Osa kuvista kuvaa kylän arkea 1900-luvun alkuvuosina.
-Meillä ei ole tiedossa toista näin pienelle kylälle tehtyä omaa värityskirjaa. Eikä myöskään sellaista, jossa olisi kuvattuna sekä nykypäivää että yli sadan vuoden takaista historiaa, kertovat kirjan tekijät Ulla ja Riitta Muhonen.
Vanhoissa kuva-aiheissa on käytetty inspiraationa Riitan isän kasvatti-isän isän, kauppias Erkki Sassin ottamia valokuvia. Vanhoissa kuva-aiheissa esiintyvät muun muassa Olhavan vanha asema, rautatiesilta ja jokisuulle ankkuroinut jähti.
Äiti ja tytär kokosivat kirjaan olhavalaista historiaa ja kulttuuria, joka ansaitsee tulla muistetuksi.
– Siellä on arkkitehtuuria, urheilua, historiaa ja sotahistoriaakin. Talkookulttuuri näkyy konkreettisina tuloksina kuten makkaranpaistokotana ja Areenan frisbeegolf-radassa.
Värityskirja ei ole syntynyt halusta tehdä taidetta vaan ylpeydestä kotiseutuun.
– Minulla rakkaita kotiseutuja on kaksi, Kittilän Kaukonen ja tämä Olhava, puoli vuosisataa sitten Olhavaan muuttanut Ulla Muhonen toteaa.
– Tämä on meidän tapamme kunnioittaa Olhavaa. Joku toinen laittaa Instagramiin kuvan kylän omalla #olhavaon-hashtagilla, ja olen nähnyt senkin, kun Olhavassa kesiään viettävä poika teki kotitaloustunnille piparkakkutalon Olhavan kuuluisimmasta rakennuksesta, Riitta Muhonen toteaa.
Riitta Muhonen sai idean Olhavan omasta värityskirjasta jo reilu kaksi vuotta sitten Tanskassa, kun Viikinkimuseon puodista ei löytynyt mitään sopivaa tuliaista.
– Ajattelin, että kyllä näiden museoiden pitäisi tehdä aina jokin sellainenkin kirja, joka sopisi kaikille kieli- ja ikäryhmille. Ja sitten heti perään muistin, että onhan minulla itsellänikin museo.
Muhonen viittaa Olhavan Wanhakauppa -museokauppaan, jonka he avasivat äitinsä johdolla muutama vuosi sitten paikkakuntalaisten ja matkailijoiden iloksi. Valtiopäivämies Erkki Sassi aloitti kauppatoiminnan rakennuksessa jo 1800-luvun puolivälissä. Myöhemmin toimintaa jatkoi hänen poikansa, valokuvaaja Erkki Sassi. Kaupan näyteikkuna, hyllyt ja laarit ovat vielä paikoillaan, ja kauppa on sisustettu suvun vanhoilla tavaroilla. Tänä kesänä museokauppa on auki tilauksesta.
Kaksikko on aiemmin julkaissut muun muassa 1900-luvun alun Olhavaa kuvaavia kalentereita, postikortteja ja sisustustuotteita.
– Tätä kirjaa oli kyllä tosi mukava tehdä. Ja onhan meillä jo seuraavakin juttu muhimassa, Ulla Muhonen paljastaa.
Kirjaa voi ostaa Olhavapäivän tapahtumassa la 13.7. sekä Ulla Muhoselta, 040 747 1738. Kirjan hinta on kymmenen euroa.
Lisätietoja:
Ulla Muhonen, 040 747 1738
facebook.com/wanhakauppa