Parhaat palat 2020

Tapahtui viimeksi 9.3.2020

Dodii, taas mentiin vauhdikkaasti nollakelissä, eikä ollut yleisökatoa, vaikka vähän sitä pelättiinkin. Paikallehan luisteli peräti 36 porisijaa. Oisko ollu Vitikan Sarilla Ja seurakunnan Sannalla osuutta asiaan.

Vanhaan hyvään tapaan Terttu ja Anneli (kyllä,kyllä hän oli tuuraamassa Eijaa , joka jäi suosiolla kotiin yskimään,) niin paikalla ensimmäisenä katsomassa ,että kaikkia paikat kiiltää ja aloittivat myös tarjottavien alkuvalmistelut. Pöydän kattaus jäikin suosiolla sitten Ullalle ja Irmalle 🙂

Taisi taaskin ensimmäiset ”porisijat” saapua reippaasti ennen virallista alkamisaikaa, mutta senhän on vain plussaa meille, tarkoittaa, että siellä viihdytään pitempäänkin. Sannaa oottelimma kyllä hieman jännänä, koska olimma antaneet toiveen , josko toisi nisua tullessa. Jippii, sieltähän hän tulikin Leetat kainalossa ja jopa gluteenitontakin huomaavaisesti mukana. Annamma seurakunnalle pinon pisteitä tästä hyvästä, eikö niin…

Homma pyörähti käyntiin Vitikan pidellessä tahtipuikkoa, saatiin aikaiseksi hyviä keskusteluja , monestakin asiasta osattiin tentata ja mielipiteitä taisi olla puolesta ja vastaan, hyvässä hengessä. Puhuttiin myös vanhusten työpajoista, joista en uskalla mainita tämän enempää, koska meni ohi korvan monta asiaa, jätän sen nyt sitten sanomatta. .. Mutta sen me kaikki tiedämme ,että meidän porinapiiri pyörii täysin ilman mitään avustuksia, ja jos jotain puuttuu, niin omilla ostamma, kuten esim, nämä siniset tee-motitkin aikoinaan. Ja Eija kyllä kehtaa pyytää vaikka joskus korotetun kahvirahan , että saamma hankittua aivan välttämättömmimät asiat…

Kahvituksen jälkeen Sannan vuoro, hän olikin kirjoitellut valmiiksi kivoja laulunsanoja paperille, mutta entä sitten…. Jättää nyt sanoja kokonaan välistä pois, siinäpä vasta homma, kun alappa laulaan ja miettiin miten jatkuu, huh, huh. mielessä kuitenkin ,josko olisinkin ensimmäinen joka sen hoksais,, Hah, vaan kivaa oli kaikilla. Lopuksi tietenkin laulettiin , kun kerrankin oli kunnon vetäjä vieraiden joukossa, ihana Sanna, kiitos vielä kerran. JA MEILLÄ KAIKILLA OLI NII IN MUUKAAVAA, OI JOSPA OISIT SAANUT OLLA MUUKAANAA.

Tässä Sanna seurakunnasta , piristämässä meidän porukkaa
Oulunkaaresta Sari Vitikka
Siitäpä vain harjoittelemaan.


TIEDOTE:

Seuraava Porinapiiripäivä on 9.3.2020 ja silloin saamme vierailioita, Iin Seurakunnasta , sekä Oulunkaaresta. Ruokailua emme järjestä, mutta kunnon ”toppakahvit ” on luvassa.


Lakimies Eerik Aholan,paperiversio.

luento 28.2.2020 kuivaniemessä, meitä porinapiirin porukkaa paikalla 11

TESTAMENTTI :

Testamentti on tehtävä kirjallisesti. -Kaksi esteetöntä todistajaa. -Ei sukulaista todistajaksi. -Ei testamentinsaajaa todistajaksi.

Keskinäinen testamentti. -Puolisot voivat tehdä keskinäisen testamentin, jolla varaudutaan siihen, että toinen puolisoista kuolee ennen toista. -Keskinäistä testamenttia on tärkeä harkita varsinkin silloin, kun puolisoilla on lapsi tai lapsia. –Puoliso ei peri lakisääteisen perimysjärjestyksen mukaisesti, jos vainajalla on rintaperillinen tai rintaperillisiä. -Avioliiton avio-oikeus on eri asia, kuin periminen. -Keskinäisen testamentin tekeminen voi olla kannattavaa jo verotuksellisistä syistä. -Perinnönjättäjän puoliso saa tehdä saamastaan perinnöstä 90 000 euron vähennyksen verotuksessa. -Koska perintöveroa maksetaan vasta 20 000 euron tai suuremmasta perinnöstä, saa puoliso periä alle 110 000 euron perinnöt maksamatta veroa.

HALLINTA-JA KÄYTTÖOIKEUDEN TESTAMENTTAAMINEN

Testamentissa kannattaa ottaa huomioon myös mahdollisuus testamentata pelkkä hallinta- eli käyttöoikeus. -Tällöin omaisuuden omistusoikeus menee esimerkiksi normaalin perimysjärjestyksen mukaisesti, mutta jollakulla toisella on oikeus käyttää omaisuutta. -Hallintaoikeuden voi testamentata määräajaksi tai eliniäksi, eikä hallintaoikeuden saajaa pääsääntöisesti voida verottaa saamastaan hallintaoikeudesta. -Omaisuuden omistusoikeuden saaja voi tehdä omaisuuden arvosta hallintaoikeusvähennyksen, kun hallintaoikeus on testamentattu jollekin toiselle. -Hallintaoikeusvähennyksen myötä myös omaisuudesta maksettavan perintöveron määrä pienenee.

HOITOTAHTO:

OMA TAHTO ENNAKKOON: -Hoitotahdolla voi ilmaista oman tahtonsa ennakoivasti sen varalta, ettei itse pysty vakavan sairauden, onnettomuuden tai vanhuuden myötä päättämään hoidostaan.

KEINOTEKOISET ELINTOIMINNOT: -Hoitotahdolla voit määritellä esim., milloin elämää keinotekoisesti ylläpitäviä toimenpiteitä saa tai ei saa kohdistaa sinuun.

HOITOTAHTO EDUNVALVONTAVALTUUTUKSEEN: -Hoitotahto kannattaa tehdä kirjallisena ja todistajien todistamana, se on hyvä liittää esimerkiksi edunvalvontavaltuutukseen tai lisätä Omakanta-palveluun.

EDUNVALVONTA

EDUNVALVONTAVALTUUTUS: -Edunvalvontavaltuutuksella voi etukäteen järjestää asioidensa hoidon sen varalta, että tulee myöhemmin kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan esimerkiksi heikentyneen terveydentilansa vuoksi. -Esimerkiksi onnettomuuteen joutuminen voi aiheuttaa tarpeen edunvalvonnalle. -Kykenemättömyyden hoitaa omia ei tarvitse myöskään olla pysyvää.

EDUNVALVONTAVALTUUTUS: Edunvalvontavaltuutus tehdään aina edunvalvontavaltakirjalla. -VALTAKIRJALLA henkilö eli valtuuttaja nimeää valtuutetun hoitamaan asioitaan. -Valtuutus tehdään kirjallisesti testamentin tapaan. -Valtakirjan laatimisessa on hyvä pyytää apua esimerkiksi lakimieheltä, sillä tavallinen valtakirja ei välttämättä riitä asioiden hoitamiseen, mikäli valtuuttajan terveydentila heikkenee. -Valtuutetun tulee suostua tehtävään, mutta valtuutetun ei tarvitse olla allekirjoittamassa edunvalvontlvaltakirjaa. -Valtuutetun ei ole pakko ottaa tehtävää vastaan, kun edunvalvonnan tarve ilmenee.

TOISSIJAINEN VALTUUTETTU JA VARAVALTUUTETTU: -Valtuutetun lisäksi edunvalvontavaltakirjassa voi – ja kannattaakin – nimetä sekä toissijainen valtuutettu että varavaltuutettu. -Eri valtuutettuja voi olla nimettynä myös useita, ja valtakirjassa voi määrätä, missä järjestyksessä heitä pyydetään edunvalvojiksi. -TOISSIJAINEN valtuutettu tulee valtuutetun tilalle siinä tapauksessa, että: 1. ensisijainen valtuutettu on pysyvästi estynyt olemaan valtuutettuna. 2. ensisijainen valtuutettu luopuu valtuutetun tehtävästä tai 3. ensisijainen valtuutettu ei ota valtuutetun tehtävää vastaan.

VARAVALTUUTETTU: Tilapäinen este: -Varavaltuutettu on niitä tilanteita varten, joissa varsinainen valtuutettu on tilapäisesti estynyt hoitamaan tehtäväänsä. -Se tarkoittaa sitä, ettei valtuutettu voi hoitaa tehtäviään esimerkiksi sairauden tai esteellisyyden vuoksi. -Kun este lakkaa, tulee ensisijainen valtuutettu takaisin hoitamaan edunvalvojan tehtäviään. ESTEETTÖMYYS: Varavaltuutetun kannattaa olla esteetön, eli kyse ei saa olla lähisukulaisesta, sillä valtuutetun tilapäinen estyminen tapahtuu tyypillisimmin juuri esteellisyystilanteissa. -Esim., naapuri tai ystävä voi toimia esteettömänä varavaltuutettuna.

ns. MAISTRAATTI

Maistraatti vahvistaa valtuutuksen.

Valtuutus tulee voimaan vasta, kun maistraatti on vahvistanut sen. Vahvistamista voi pyytää, kun valtuuttaja on tullut kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan. Useimmiten vahvistaminen edellyttää lääkärintodistusta.

VALTUUTUS TULEE SIIS TEHDÄ ENNEN KUIN VALTUUTTAJA ON TULLUT KYKENEMÄTTÖMÄKSI HOITAMAAN ASIOITAAN.


24.02.2020 Porinapiirissä tapahtui.

Siispä tässä tämän päivän juonet ja juonien paljastukset 🙂

Kevään kolmas kokoontumispäivä ja ihana aurinkoinenkin sellainen. Muutaman sentin uusi lumipeite, sekä aste pakkasta , voisko paremmin olla. Ja taasen paikalle ilmaantui reilu 30 iloista porisijaa. Kivalta tuntui, kun melkein tuntia aiemmin rupesi ovi käymään ja puheensorina muuttui muuksikin kuin emäntiän omiksi höpinöiksi.:)

Meidän vakkari kuski Seppo haki 3 rouvaa, ja jos ihan väärin en muista, niin ainakin 2 heistä on täyttänyt jo 90 vuotta, ja kolmaskin täyttää tänä vuonna sen 90 vuotta.

Tänään mainostettu Apteekin asiantuntijavierailu kuivuikin kasaan ihan 100/0,,,, Ei ehitty herneitä kattilaan laittaa, kun puhelin soi, ja saimme ilmoituksen että SE ihmeen Lunssapöpö kaatoi vuorostaan Apteekkarin petiin. Ja sehän ei meitä haittaa, ollaan totuttu , ettei mikään ole niin varmaa, kuin epävarma. 30 sekunttia ehittiin ”siunata”, ja vilkuilla emännästä toiseen. Sitten Ullalla välähti, HEIKKIIIII, ja siinä se oli. Heikki tuli ja pelasti . Hänellä oli niin mukaansa tempaava aihe, että luulempa ettei ketään surettanut, vaikka se Apteekkari olikin kipeenä.

Rokkaa vatsat täynnä, keskityttiin ”terva-asiaan” ainaski tunniksi, sekä lopuksi kahviteltiin , laskiaispullat täytteenä kermavaahto+mansikkahillo, nam. Nykyään toitotetaan liikunnan tärkeydestä joka käänteessä. Siispä meidän Porinapiirissäkin ollaan ajan hengessä mukana….Siitä pieni videon pätkä, mikäli osaan se tänne lisätä. Yksi pieni keittiön paljastus: Ei haittaa jos gluteenittomasta pullasta jää voi pois, kovasti maisteltiin, ja hyväksi todettiin.

Tervanpolton saloja..

Näin hartaasti katsotaan esitelmää…tippuu, ei tipu 🙂

Kattaushommissa….

Niin hyvää, ettei sanotuksi saa….

Aihe oli kiinnostava…

Heikki, meidän oma pelastava ohjemantekijä…

NAM…..

Mikä lie, ei joudettu kuuntelemmaan kaikkia…

Terttu kehui tätä ohjetta, kokeillaanpa muutkin…

Terttu kehui tämän pannarin , kokeilkaa muutkin.

Kyllä meilläkin osataan… 🙂

Kun näin isolle joukolle tehdään yhtenäinen ryhmäliikesarja, niin jotain varmasti sattuu, ja niin sattui meillekkin :).Laskeutui IISOO hiljaisuus,,, Onneksi Irma otti tilanteen haltuun ja saatiin nauhalle se oikea tunnelma 🙂 Ja meillä oli nii-in muukaavaa, oi jospa oisit saanut olla muukaanaa ,lalala-lalal.


TIEDOTE:

Seuraava Porinapiiripäivä on tämänkuun 24. ja silloinhan saadaan vatsat täyteen (Tertun tekemää) Hernekeittoa, jälkiruoaksi kahvit sekä pullaa. Apteekista tulee vierailija kertomaan meille, heidän näkökulmasta tärkeistä asioista.

HOX,HOX : Kuivaniemellä kansalaisopiston toimesta järjestetään luentotyyppinen tapahtuma perjantaina 28.2 klo.13.00 Paikalla Lakimies Eerik Ahola. Jossa aiheena ovat meille kaikille tärkeät asiat, edunvalvonta, testamentti, hoitotahto, ym. Tästä puhumme vielä lisää 24päivä Porinapiirissä, ja kysellään halukkaita, sekä mietitään kimppakyytejä.


10.2.2020 Porinapiirissä tapahtui .

No,niin….Kokeillaanpa onnistuuko tämä lupaamaamme päivitys tänne kaikkien luettavaksi.

Eli kevään toinen Porinapiiri pärähti käyntiin näin Helmikuun puolivälissä, vieläpä suvikelissä ja kunnon vesisateessa. Mutta eipä se näyttänyt haittaavan , koska paikalle saapui kolmisenkymmentä iloista porisijaa. Aluksi kynähommilla pistettiin sormet vetreiksi ja aivoille samalla pidettiin pikku jumppa. Joka jatkuikin eri kalojen nimien muistamisella,oikein kilpailun merkeissä. Oliko 37 vai (38) voittajalla, ja kyllähän niitä sitten myöhemmin vielä muutama muistui mieleen.

Heikillähän piti tänään olla terva-asiaa, mutta se lunssapöpö kaatoikin miehen petiin, lupasi kyllä kertoa asiasta meille myöhemmin, ja sitä jäämmekin innolla odottelemaan.

Voisilmäpullien ja kahvin jälkeen pärähti ”Heikin osuus” Emäntien versiona, elikkä kaikkien tykkäämä BINGO, ja kuinka ollakkaan palkintoina oli VOISILMÄPULLAA..

Laulamaankin intouduttiin , kun huomattiin että joukossa on parikin synttärisankaria. Ja mikä sen kivempi lopetus päivälle, kuin parikierrosta pistettiin parasta ja kehuttiin ensin itseä ”missä olen hyvä”, ja toisella kierroksella, sanottiin vierustoverista jotain kivaa/positiivista.

NIIN HYVÄÄ ETTEI SANOTUKSI SAA…
SORMET JA AIVOT TYÖN TOUHUSSA…
Muutamia kalan nimiä, mitä äkkiseltään muisettiin..

On joukossa muutama gluteenitonkin, Terttu pitää huolen myös heidän tarjottavista.

TUPLAONNITTELULAULU OLI MEILLE KAIKILLE HAUSKA VETO.


Vuoden ensimmäinen Porinapiiri 27.1.2020

Vauhtia ja toimintaa oli vuoden 2020 eka Porinapiirissä 27.1 ja tupakin oli täynnä. Tehopakkaus Irma tuli rinkiin takaisin – on meillä hyvä porukka.  Riisipuuro oli jälleen hyvää, kuin ennen kotona. Juomalasit oli hukassa, mutta mihin niitä puuron syönnissä tarvii? Täydellä vatsalla Bingoa pelattiin – voittiko taas samat? Kaikkien silmät kirkastui,  kun Vuosiojan päivänsankari  kantoi yllätystäytekakut pöytään ja sitten kahviteltiin, kuulumiset vaihdettiin ja uutta toimintaa suunniteltiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *