Kodat ja nuotiopaikat

Olhavan monipuolinen luonto on loistavaa retkeilymaastoa, joka houkuttelee niin paikallisia kuin vieraitakin rentoutumaan helmaansa. Kotia ja nuotiopaikkoja löytyy jokaiseen makuun, joen- ja merenrannasta, suon laidalta, kuivalta kankaalta sekä saarista (Antinmatala, Kotakallio, Hietakalla). Useimpiin kohteisiin pääsee kesäaikaan autolla perille asti ja talvisin kodat kutsuvat hiihtoretkelle. Pari kotaa sijoittuu myös moottorikelkkareittien varrelle. Useimmilla kodilla ei ole säännöllistä puuhuoltoa tai se puuttuu kokonaan, joten omia puita kannattaa varata mukaan! Vinkki: grillihiilet ovat kevyitä kantaa ja makkaranpaisto onnistuu myös niillä, jos kodalla ei olekaan puita.


Pirttijärven kota

Pirttijärven kota Yli-Olhavassa sopii niille, jotka haluavat päästä retkitunnelmaan kävelemällä vähän matkaa. Matkaan kuuluu myös suon ylitys pitkospuita pitkin. Kiikarit kannattaa ottaa mukaan, sillä kodan lähellä olevalta Pirttijärven rannalta voi bongata lintuja. Talvella kodalle pääsee hiihtäen tai moottorikelkalla.

Reittiohjeet: Auton voi jättää Maamiesseuran talon vieressä olevalle urheilukentälle. Reitti Pirttijärvelle lähtee urheilukentän laidasta, kävelyä noin 1 km. Reitti on osittain kuntorataa myöten ja pikku pätkä myös pitkospuita pitkin.

 • Varustelu: kota, huussi, pieni lintujen bongailu laituri
 • Puuhuolto: kyllä
 • Ylläpito: Olhavan seudun kelkkailijat

Ampumaradan kota

Ampumaradan yhteydessä sijaitseva suurehko kota.

Reittiohjeet: Kodalle löytää perille seuraamalla ampumaradan opastuksia. Käänny Oijärventieltä Vuosiojan koulun läheltä Vuosiojantielle. Jatka tiellä n. 4,5 km (kunnes yleinen tie päättyy) ja käänny vasempaan. Jatka tällä metsäautotiellä 1,5 km ja käänny vasempaan. Kota ja ampumarata löytyvät tältä tieltä vasemmalta reilun puolen kilometrin päästä.

 • Ylläpitäjä: Yli-Olhavan Metsästysyhdistys ry

Eskurin kota

Eskurin eli Sahakosken kota Väli-Olhavassa. Täällä on mahdollista myös pulahtaa uimaan Olhavajokeen!

Reittiohje: Oijärventieltä käännytään Maunulan risteyksestä Konttilantielle. Konttilantietä jatketaan noin puoli kilometriä, kunnes käännytään oikealle juuri ennen Olhavajoen ylittävää siltaa metsäautotielle. Kodalle on opasteet ja tie perille asti, mutta aivan tien lopussa on pari huonompaa kohtaa, joissa kannattaa varoa.

 • Varustelu: kota, huussi, uimapaikka

Takametsän laavu

Tornatorin omistama Takametsän laavu sijaitsee tuulimyllyillä pienen suon reunalla, lähellä Ylimmäistä Pihlajajärveä. Lähistöllä on luonnonsuojelualueita sekä röykkiöitä. Huomioithan, että viimeinen metsätien pätkä (n. 2km) ei ole erityisen hyväkuntoinen! Ei puuhuoltoa, omat puut mukaan!

Reittiohjeet: Käännytään Nybyn lasitehdasta vastapäätä olevalle metsäautotielle, joka vie tuulimyllyille. Junaradan jälkeen jatketaan tiellä vasempaan. Ajetaan tällä tiellä 3 km kunnes vasemmalla näkyvän louhoksen jälkeen käännytään oikealle pienelle ja melko huonokuntoiselle metsäautotielle. Takametsän laavu löytyy tämän tien varresta vajaan 2 kilometrin päästä. Jos laavun jälkeen kääntyy oikealle, pääsee lähelle Ylimmäistä Pihlajajärveä.

 • Ylläpitäjä: Tornator

Vuornosleton kota

Kota sijaitsee Olhavajoen suistossa Vuornosojansuulla ja sopii erityisesti niille, jotka haluavat yhdistää uimisen ja makkaranpaiston. Rannalla on laiturin vierestä ruoppauksen takia syvyyttä, mutta hieman sivummalla on myös matalampaa vettä.

Reittiohjeet: Nelostieltä Olhavan eteläpuolelta Olhava-areenan kohdalta käännytään länteen ”Lahdenperä”. Siitä heti 1. (pääsee myös 2.) risteyksestä oikeaan Luodontie. Jatka Luodontietä vajaa 1 km kunnes keltaisen vanhan talon kohdalla mutkassa kääntyy tie oikeaan Vuornosojantie. Jatka tiellä vajaa 1 km kunnes kota tulee vastaan.  

Vuornosojantie kulkee Vuornosojan penkalla, joka ei ole kelirikon aikana ajettavassa kunnossa. Talvisin kodalle voi saapua myös hiihtäen tai moottorikelkalla ja kesällä veneellä.

 • Varustelu: kota, nuotiopaikka, uimaranta, laituri
 • Puuhuolto: ei
 • Ylläpitäjä: Olhavan osakaskunta

Kultalan kota

Kultalan kota löytyy Muhojoen varresta. Kodan läheisyydestä harjanteen päältä löydät erikoisen painanteen ja kivikasan paikalta, jossa sijaitsi ennen uittomiesten Kultalan kämppä.

Reittiohjeet: Olhavan eteläpuolelta, Seljänharjulta (Nelostien ja Seljänperän risteyksen lähellä oleva mäki), käännytään itään metsäautotielle ”Jaakkolan kärrytie”. Jatka tiellä 7,5km kunnes käännytään jyrkästi oikeaan pienemmälle metsäautotielle, jonka varresta kota sijaitsee. Kodan pihaan pääsee autolla perille asti. Tiellä ei talvikunnossapitoa.

 • Varustelu: kota, huussi
 • Kirjavinkki: J.F. Hiivala, Iijoen vonkamies (1967) s. 82-83

Mäntyselän kota

Mäntyselän kota sijaitsee suon reunalla olevalla kankaalla, jossa lähimpiä vesistöjä ovat Iso-Palojärvi ja Hanhilampi. Kodan pihaan ei pääse autolla, mutta kävelymatka ei ole kuitenkaan kovin pitkä (n.300m), joten kota sopii myös lasten kanssa retkeileville.

Reittiohjeet (Olhavasta päin): Käännytään Nelostieltä Kantolantien risteyksen jälkeen vasempaan Keihäskankaantielle ja jatketaan tiellä noin 11 kilometriä, kunnes vasemmalla pieni levike autolle. Levikkeeltä lähtee pieni ura/polku kodalle (ei opasteita!). Kävelyä tieltä kodalle tulee 300 m.

 • Varustelu: kota

Seljänperän nuotiopaikka

Seljänperän vanhalla leirintäalueella sijaitsevalla hiekkarannalla on myös oma nuotiopaikka. Itse ranta on hieman umpeenkasvanut, mutta sieltä pääsee yhä uimaan ja ranta on matala. Retkeä tänne ei kannata lykätä, sillä aluetta ollaan kaavoittamassa tonteiksi!

Reittiohjeet: Käänny nelostieltä länteen ”Seljänperä”. Aja Seljänperäntietä 700m ja käänny vasempaan Leiritielle. Uimaranta ja nuotiopaikka löytyvät Leiritien päästä leirintäalueen rannalta. Omat puut mukaan!

 • Varustelu: nuotiopaikka, uimaranta
 • Ylläpitäjä: Iin kunta
 • Puuhuolto: ei

Yksi vastaus artikkeliiin “Kodat ja nuotiopaikat

 1. Hei, kävimme 20.5.23 lauantaina vuornosletossa. Paikka oli muuten tosi kiva, mutta siinä oli jonkun (ilmeisesti paikallisen) iso paatti laiturilla. Noh ei se vene niinkään tunnelmaa pilannut, vaan siinä roikkuva hylje. Voisitteko ystävällisesti käydä irroittamassa sen hylkeen sieltä? Poliisit eivät suostuneet tekemään mitään.

  Minulta löytyy hylkeestä kuvat jos haluatte nähdä.

  Lisäksi keskustelimme paikallisten huvilan omistajien kanssa kodassa, että kyseinen vene on ollut tuossa ”vieras satamassa” ainakin 3 vko jo. Olisi kiva tulla tuohon omalla veneellä joku kerta, mutta ei siihen kyllä kenenkään muun venettä mahdu.

  Kota oli muuten todella mukava ja olisi ollut mukava jäädä tuohon yöksi, mutta jouduimme siirtymään toiselle paikkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *